Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ενυδρείο Κρήτης



"Η Μεσόγειος ,ασφαλώς και δεν συρρικνώνεται..."
Και το ελάχιστο κύμα της έχει ιδιαίτερη χάρη και όψη, άλλα μηνύματα εκπέμπει ο ορμητικός Βορράς, ο θυελλώδης και ύπουλος Νότος, ο βραχύβιος Aπηλιώτης. ’λλα ονειρικά σκηνικά συνθέτουν τα αβαθή των ακτών του Aιγαίου, άλλα τα πελάγη και άλλα οι μακρινοί βυθοί των ρηγμάτων. ’λλες σκηνές σχηματίζουν οι δαιδαλώδεις σχισμές των υποθαλάσσιων βράχων, άλλες τα επιβλητικά θαλάσσια σπήλαια με το λιγοστό φως, και άλλες η χρυσίζουσα άμμος του βυθού.
λλα σκηνικά άφησε ο άνθρωπος στο ιστορικό πέρασμά του όπως τα αρχαία ναυάγια, και τις πόλεις που βυθίστηκαν. Διαφορετική η συμπεριφορά του Kρητικού σκάρου, του πολύχρωμου γύλου, του τέλειου καρχαρία, των σιωπηλών μαλακίων, των σε συνεχές λίκνισμα υποθαλάσσιων φυτών. Διαφορετική η ζωή των ακίνητων κοραλλιών και των αεικίνητων τόνων, της ανεμώνης που πάλλεται και της γοργόνιας που αντιστέκεται, των σελαχιών που πετούν και της μέδουσας που παρασύρεται.
Λεσσεψιανοί μετανάστες ονομάστηκαν οι νέοι κάτοικοι που πέρασαν στη Μεσόγειο όταν ο άνθρωπος άνοιξε τη διώρυγα στο Σουέζ. Νέοι για τη Μεσόγειο αλλά παλιοί κάτοικοι των θερμών τροπικών θαλασσών και των κοραλλιογενών υφάλων Ήρθαν και ευδοκίμησαν .Η Μεσόγειος γέμισε με νέα παράξενα τροπικά χρώματα και σχήματα και όπως συμβαίνει με τους μετανάστες η παλιά ζωή εμπεν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου